UI/UX 留喺香港讀定去外國?去加拿大讀又有咩好處?

由產品設計師轉咗做 UX Designer 幾年,事業開始去到樽頸位,就算有晉升機會都未必輪到我,所以最後就毅然決定去加拿大進修。

大家好,我喺 Helen,我喺香港讀完 Product Design Degree 後,一畢業就出黎做產品設計師,但意識到香港製造業漸漸式微,市場同發展空間都唔大,連生存都好難嘅時候就更莫講話要求有晉升機會。所以好快就轉咗行做 UX Designer 。但係返咗幾年工之後事業開始去到樽頸位,就算有晉升機會都未必輪到我,所以最後就毅然決定去加拿大進修。

點解唔留係香港進修?

UX呢行喺香港仍然係算新領域,大家都係摸石過河。呢行最重視嘅就係 Critical thinking(批判性思考),但係坊間好多短期課程(人稱Bootcamp)質素非常參差,一黎唔會教你點用UX嘅角度思考,二黎好多課程都不受認可,導致香港公司其實都唔太會選擇 bootcamp出身嘅設計師。其實都合理,點會讀3-4個月就可以代替人地1-2年既課程?既然係咁,倒不如出走香港,搵下外地受認可又有質素嘅課程黎進修之餘,又可以體驗一下外國教育同生活模式,一舉兩得。

註:UX(User Experience)亦即係使用者體驗。UX Designer 需要進行唔同嘅用戶體驗研究同埋用戶體驗設計。

點解揀加拿大?

加拿大相對其他國家治安良好,人又友善親切,本身更加係移民國家,香港人會容易適應好多。Ottawa又被人稱「北方矽谷」,IT業亦求材急切,對IT人黎講係好完善既發展地方。雖然天氣方面需要時間黎適應,但綜觀對我嚟講誘因都大,所以好快就揀咗呢個城市同國家了。

我當時係選擇咗 Algonquin college嘅Human-centered design課程。Algonquin College位於Ottawa,由於係重點College之一,所以週邊都好多配套設施,所以都算係比較方便嘅College。呢間College嘅實習課程都廣為人知,所以雇主都好樂意請返啲畢業生!

港人如何適應加拿大天氣?

對香港人黎講,加拿大最難適應嘅應該係天氣,我果陣都用咗唔小時間適應咁嘅氣候。如果香港人想過黎生活,我建議選擇7-9月左右既時間,天氣唔會太極端,容易適應。

香港天氣潮濕且悶熱,但好處係日夜溫差不大,唔需要太過花技巧黎選擇衣著。加拿大就啱啱好相反,就算係夏天,亦係非常之乾燥,冬天情況就嚴重得多,加上室內多數會開暖氣,皮膚乾燥情況可媲美沙漠,亦因為咁而成日有靜電。如果有濕疹或皮膚敏感人士就要特別注意護理皮膚。

好多人話去外國生活一定要識揸車,呢句話套落加拿大就再調合不過。加拿大有啲城市冬天可以低至零下40度,呢種天氣係室外留10分鐘已經係極限,但加拿大嘅巴士好多時等候時間都20分鐘以上。所以無車牌就要更加慎重選擇自己嘅居住地方,例如要近車站咁,唔係嘅話連等巴士都會成為你人生中一大考驗。

好啦今日講住咁多先,如果你有任何關於入行做 UI/UX Desginer 或者去加拿大讀書同生活嘅問題,歡迎嚟 SHARLO 問我啦!

有相關問題想問分享者?

第一步
輸入你的疑問、煩惱或想了解的範疇
第二步
AI 推薦合適分享者
第三步
進行線上咨詢
Previous
Next

有相關問題想問分享者?

第一步
輸入你的疑問、煩惱或想了解的範疇
第二步
AI 推薦合適分享者
第三步
進行線上咨詢
Previous
Next

相關分享