英國讀 Second Degree分享 | 值唔值得從新嚟過?

有唔少香港人已經喺度紮根十年,作為啱啱過嚟嘅「新移民」,完全冇適應唔到嘅問題

大家好,我係上年喺 University of West of England (UWE) 開始讀 Bachelor of Physiotherapy 嘅學生 – Neddy。

點解會讀 Second Degree 呢?

見到我嘅年齡大家可能就會好奇點解咁遲先讀 Bachelor degree呢?其實我前年已經係 HKU 度完成左個 Science Degree,但由於香港科研發展落後,加上呢兩年社會發生好多事,自己係職場上亦都唔太順利,所以就萌生咗離開香港嘅念頭。適逢香港移民潮,結果係自己都未清楚考慮嘅情況,我係 2020年5月開始搵 Agent,6月考 IELTS,7月 Interview,8月收Offer,9月就飛左英國,短短4個月就離開咗香港。

UWE 作為一間排名中等既大學,物理治療算係當中比較出名嘅科,有趣嘅係我地有個前特首同佢老婆都係喺呢度讀書而認識。

第一年係學業上亦都未算辛苦,俾左好多時間我去適應英國嘅生活,接落嚟我會介紹下自己係呢幾個月「衣食住行」既經驗。

Bristol 讀書住邊度?

Bristol 位於英國西南面,屬於沿海城市,鄰近比較出名嘅城市有 Bath 同 威爾士嘅 Cardiff。我自己現住喺大學嘅宿舍,基本上大學提供嘅地方亦都算舒適 ╴單人房連套廁,相比起之前住係 HKU 嘅舍堂亦都大好多。我地一個 Flat 入面有6個人,我同啲 Flatmate 都會成日傾計,煮野食,出去行下。如果有傢俬需要購買,亦可以去成幢高嘅 IKEA到睇下,基本上要用到嘅生活用品都可以好方便買到。

Bristol 天氣係點?香港人過到去會唔會好唔慣?

天氣方面,雖然 Bristol 已經係西南面算係比較暖和,但冬天都會跌到落去零下幾度,不過好在所有室內地方都會有暖氣,所以唔洗太驚。我9月到步嘅時候亦都係長期維持10-15度,所以天氣上都比起香港焗住果種感覺好好多。但係 Bristol 長期都天暗暗同落雨,1個星期基本上得1-2日係會見到陽光,如果撞正果幾日要上堂,就真係成個星期都唔會見到太陽。

外國讀書係咪一定要識揸車?

Bristol 市內嘅交通主要都係巴士,好多都好快就去到目的地,以我住嘅地方為例,M1巴士10分鐘一班,只需10分鐘車程就可以去到市中心,快過出入紅隧。但如果要去啲小鎮,班次就會疏好多,30分鐘一班而且經常遲到,尾班車亦只係去到10點,所以交通上視乎係會經高速公路定小路,時間上都會差好遠。

如果想去超級市場買食材同日用品,基本上好多住宿附近都會有至少一間大型超市同幾間細d啲嘅便利店,大約行10 – 15分鐘或者搭巴士基本上都會好快去到,不過最好嘅方法當然就係自己揸車,泊喺超市門口嘅特大停車場就最快手同方便。

去英國會唔會無啖好食?

如果要知本地餐廳如何,非常抱歉,因為疫情問題好多餐廳都冇開(自己都唔敢入去食),但周圍亦都有好多快餐店,例如 McDonald,KFC,Subway,Pizza,Kebab,基本上都唔會餓親嘅。但我強烈建議想去外國讀書 / 住嘅朋友一定要學識點煮野食,因為喺超市買食材自己煮係平過出面食至少 2-3 倍,而同香港比,無論肉類奶類製品蛋類等等都係平過香港嘅。如果掛住香港嘅食物,亦都可以去中式超市 (中超)到度買到好多中式,日式,韓式,泰式嘅產品。我認知中至少有三間中超都係由香港人經營,出前一丁、鹼魚、豆鼓、生抽、老抽、蠔油、日式咖喱、味琳、烏冬、泡菜同金邊粉都可以買到。如果真係唔識煮野食,都冇問題,中超可以買齊所有丸類腸類,肥牛,湯底,約埋幾個朋友就可以打邊爐,甚至乎某啲中超會有得訂燒鴨、叉燒,絕對唔貴亦非常抵食,我聖誕節就訂左2隻燒鴨同幾位朋友一齊打邊爐咁渡過。

Bristol 雖然唔係一個旅遊城市,但生活上應有盡有,亦都有唔少香港人已經喺度紮根十年,作為啱啱過嚟嘅「新移民」,完全冇適應唔到嘅問題。如果咁多位有疑問,歡迎隨時聯絡我!

有相關問題想問分享者?

第一步
輸入你的疑問、煩惱或想了解的範疇
第二步
AI 推薦合適分享者
第三步
進行線上咨詢
Previous
Next

有相關問題想問分享者?

第一步
輸入你的疑問、煩惱或想了解的範疇
第二步
AI 推薦合適分享者
第三步
進行線上咨詢
Previous
Next

相關分享

香港vs英國 熱門工種薪酬比較 

講起移民,相信英國係唔少港人嘅首選國家,但考慮移民嘅時候除咗諗呢個地方你鍾唔鍾意,仲要諗埋唔少現實嘅問題,譬如當地嘅人工係咪符合你心目中所想,生活質素相比起香港又係咪更加好?今日就由我幫大家比較五大香港同英國熱門工種薪酬,俾大家了解下兩地人工嘅差別。

Read More »