香港物理治療師移民美國 | 點攞執業資格?

July 12, 2021
美國生活就像工作假期一樣,因為美國有很多美麗的風景及地方,令我很多時候都有一種想外出探索的感覺,開車自駕遊,係美國生活一大樂趣。

我叫Marco,早係幾年前喺理工物理治療系一畢業,移民潮仲未開始前就已經決定移民美國,主要有以下呢幾個原因:

  1. 唔想留係香港,覺得香港生活壓力大
  2. 對香港未來唔樂觀,趁後生出去見識世界,創造屬於自己的生活
  3. 物理治療係香港大多係醫院做,而我唔太鍾意係醫院環境做
  4. 想將來仔女有另一個身分,唔洗被迫留在香港
  5. 想進修但覺得香港啲碩士課程冇外國好
  6. 外國薪金比較高,而且建立家庭,買屋買車係可以實現嘅目標

點解會揀美國進修物理治療?

香港人以物理治療專業移民美國嘅唔多,而我所知大多數都係去英國,澳洲,新加坡等國家。我當初選擇美國係因為覺得美國職業球隊同運動嘅生態好吸引,而且學校選擇多、水平高,又想行一條冇乜前人行過嘅路。最終被一所大學嘅碩士課程取錄,就正式開始美國生活。

一開始到美國東北部一個城市,生活都好輕鬆自在,可以做自己喜歡做的事,而且讀書方面亦冇香港嘅大學課程咁大壓力,可以真正感受到生活同工作嘅平衡。雖然家務,買菜,煮飯,洗衫全部要都自己做,但我覺得都係對自己嘅一種磨練,本身亦有心理準備呢啲係必須經歷嘅事,所以好快就習慣。修讀碩士課程嘅一年幾,可以話係基礎年,慢慢學習美國臨床技巧實踐,醫療系統,專業訓練及準備執業資格試。

去美國做物理治療師有咩挑戰?

同香港一樣,為保障本地人才的工作機會,想到美國執業的專業人士往往都會受到官方機構好嚴謹嘅審查,而且唔能夠直接考取執照然後執業。對我黎講,冇前人嘅腳步參考之下了解成個程序,係在美國最大的挑戰。不過,最後都順利考取執業和得到在紐約州的工作機會,向目標邁進。

美國東北部冬天非常寒冷,而且經常有大雪及多雲有雨,令我之後決定往西岸地區發展。西岸加州一年四季氣溫都較温和,而且大多陽光普照,對喜歡沿海城市的人非常吸引。

美國生活就像工作假期一樣,因為美國有很多美麗的風景及地方,令我很多時候都有一種想外出探索的感覺,開車自駕遊,係美國生活一大樂趣。

有無後悔去咗美國?

生活左幾年,有冇想番香港?老實講冇。當然,我有時候亦會掛住喺香港嘅家人,朋友同食物,但除此外,美國嘅生活真係比較適合我。

有相關問題想問分享者?

我哋可以幫你聯絡分享者,由佢地直接解答你嘅疑難!

聯絡分享者