最常見5種移民英國方法

近年好多人都會移民到其他國家生活,而英國就係其中一個最熱門嘅地方。移民英國有好多唔同方法,你又了解幾多呢?下面將會介紹最常見5種移民英國嘅方法,希望俾大家參考吓!

近年好多人都會移民到其他國家生活,而英國就係其中一個最熱門嘅地方。移民英國有好多唔同方法,你又了解幾多呢?下面將會介紹最常見5種移民英國嘅方法,希望俾大家參考吓!

英國新簽證 HPI VISA!!!

英國政府於今年2月宣布取消俗稱「黃金簽證」的外國投資者移民計劃,稱不想政策被濫用。取而代之,是英國新推專為大學畢業生而設的「高潛質人士」(High-potential individual,HPI)簽證,志在吸引全球有潛力的大學生。由2022年5月30日起,如果大家在申請簽證前5年內,在英國政府認可的國際大學畢業,便可以申請HPI簽證。符合英國認可大學基於大學的世界排名,根據英國政府網頁,香港大學、香港中文大學及香港科技大學在過去5年分別在名單上出現。

申請HPI簽證前要符合以下條件:

1)要向認證機構Ecctis檢查大學資格是否有效

2)英語水平至少達到B1級別

3)有1,270英鎊(HK$12,573)存款作為生活費

HPI簽證費用為715英鎊(約HK$7,075),不包括須額外繳付的英國醫療保健費(IHS)。如果成功申請,申請人將獲發為期2年的工作簽證(擁有博士學位則獲發3年)。申請者家人若能證明有足夠存款,亦可以一同前往英國。申請HPI簽證不需擁有BNO,亦不需要事先獲聘,非常合適新一代香港人。

香港BNO簽證

由2021年1月開始,英國新增了「香港BNO簽證」,給擁有BNO身份嘅香港公民同近親家庭成員申請英國移民「5+1」計劃,即是喺英國居住共6年就可以定居英國。「5+1」計劃頭5年可以選擇申請一次性住5年嘅BNO簽證,費用為250英磅;亦都可以選擇申請先去英國住30個月,然後再逐次申請延長30個月,每次費用則是180英磅。住滿5年之後,就可以獲英國居留權(ILR),擁有ILR居留權滿12個月,就能正式入藉,成為英國公民。

升學移民

如果學生順利入到英國嘅學校讀書,就可以留學期間申請升學移民計劃。這個計劃有兩種簽證可以選擇,一個係兒童學生簽證(Child Student Visa),另一個係學生簽證(General Student Visa)。前者申請人年齡要介乎4歲至17歲,並出生於歐洲經濟區同埋瑞士以外嘅地方,而後者則要年齡滿18歲或以上。兩款簽證都要確保學生已經獲得學額及有足夠資金喺英國居留同支付學費,同HPI Visa 一樣,學生簽證要符合英語能力CERF B1級嘅資格。

創業移民

創業移民有分創新者簽證(Innovator Visa)及初創簽證(Start-up Visa)。呢兩款簽證都係透過英國開創新公司或經營業務申請移民。兩款申請人都必須年滿18歲,而且要擁有學士學位或以上學歷,英語獲CEFR B2級;另外,申請人都要證明自己有足夠資金居留英國,並申請簽證90日之前要有945以上英磅喺戶口。

創新者簽證嘅申請人要提出創新同埋可行嘅經營計劃,並投資至少5萬英鎊去成立業務,再獲得政府認可機構擔保;初創簽證嘅申請人則唔需要投資5萬英磅,只要喺英國創業,並獲高等教育機構、商業機構認可同政府認可機構擔保就可以。創新者簽證嘅簽證年期最多係3年,之後可以延長簽證同申請永久居留權,攞到永久居留權只係需要3年時間,初創簽證嘅簽證年期就得2年,不過之後可以申請企業家簽證,延長居留期,攞到永久居留權嘅時間就要視乎續簽簽證而定。

總括而言,兩種都同屬創業移民,但初創簽證可以從事另一份工作,資金門檻亦較低,不過簽證嘅居留亦會短啲。

工作簽證

工作簽證移民相對比其他簡單,申請人只要獲聘於英國公司,年薪達3萬英鎊,而且持有有效僱主擔保證明便可。工作簽證年期最多為5年14日,而攞到永久居留權嘅時間都係5年。比起其他移民方法,工作簽證門檻比較低,但要事先離港前找到工作。

以上5種移民方法各有好處,門檻高低亦唔同,希望上述分享可以令大家更了解唔同移民英國嘅途徑,並搵到適合自己嘅方法。如果你想進一步了解英國生活,或者對移民英國有任何疑問,歡迎隨時聯絡我哋 SHARLO!

想聽吓更多關於
喺海外生活嘅經驗?

第一步
輸入你的疑問、煩惱或想了解的範疇
第二步
AI 推薦合適分享者
第三步
進行線上咨詢
Previous
Next

有相關問題想問分享者?

第一步
輸入你的疑問、煩惱或想了解的範疇
第二步
AI 推薦合適分享者
第三步
進行線上咨詢
Previous
Next

相關文章

香港vs英國 熱門工種薪酬比較 

講起移民,相信英國係唔少港人嘅首選國家,但考慮移民嘅時候除咗諗呢個地方你鍾唔鍾意,仲要諗埋唔少現實嘅問題,譬如當地嘅人工係咪符合你心目中所想,生活質素相比起香港又係咪更加好?今日就由我幫大家比較五大香港同英國熱門工種薪酬,俾大家了解下兩地人工嘅差別。

Read More »