台灣生活經驗分享 | 移民要服兵役?

July 16, 2021
近年越來越多人移居台灣,主要原因是因為台灣在文化和地理上都比西方國家更接近香港。但亦正因為毗鄰中國,很多人都害怕台海戰爭終有一天會爆發,所以亦令不少人卻步。 我本身有台灣戶籍,但喺香港長大,小學、中學、大學都喺香港,直到碩士先返返台灣。

我本身有台灣戶籍,但喺香港長大,小學、中學、大學都喺香港,直到碩士先返返台灣。

住台北。其實同香港無乜大分別,都係大城市。但無咁焗促,行人路闊啲,抬頭望到天空而唔係高樓大廈。整體環境係舒適過香港,悠閒啲,節奏慢啲,輕鬆啲。

服兵役嘅生活係點?

1994年之後出世嘅男仔只需要服4個月嘅兵役,入到去其實都係好似夏令營咁,不過係坐監版嘅夏令營。無得用手機、要剃光頭、早睡早起、上堂、開真槍、刺槍、學唔同武器、做雜務,基本上已經概括晒4個月做過嘅野。

暫時未識香港人移民過去要服兵役,不過根據《徵兵規則》,香港男性移民台灣,假如在設戶籍時未超過36歲那年的12月31日,便會在設籍後一年收到應辦理徵兵的通知。同樣,1993年以前出生要服一年替代役,到各個政府機關從事輔助性質的工作;1994年以後出生要接受四個月的軍事訓練,又或服四至六個月替代役。

台灣人係咪好關心政治?

其實台灣嘅政治氣氛唔係想像中咁熱烈,台灣人日常比較少傾政治,睇下台灣播嘅新聞就知咩事。大家比較關心嘅都係社區發生嘅事,除非嗰一年有大型嘅選舉或公投。根據自己台灣嘅朋友、聽返嚟嘅野,佢哋都傾向維持現狀,同中國互有制衡但又唔會去到打仗嘅地步。情況都有啲似以前嘅香港,覺得大家河水不犯井水就得,但事實上共產黨唔會守規矩,等到佢侵犯你嗰日已經太遲。個人認為大部分嘅台灣人無乜危機意識,但係都明白嘅,因為十幾年前嘅香港都係咁。

有台灣戶籍嘅你未來有咩打算?

現階段因為想儲錢,所以最後決定回流香港,比較人工嘅話,同工種香港會高25%-50%不等。越專業嘅行業如醫護,個差距更大。但退休就一定唔會留喺香港。個人覺得香港根本就不適宜居住,更何況養老。台灣有完善嘅全民健保制度,老人家多病痛但有好多野健保都cover咗。除咗香港人成日去嘅台北台中高雄之外,仲有好多寧靜同生活節奏更加慢嘅地方,適合退休生活。

有相關問題想問分享者?

我哋可以幫你聯絡分享者,由佢地直接解答你嘅疑難!

聯絡分享者